top of page
Writer's picturesydney779

Puan Sistemi: Geleceğini Şekillendiren Değişim

Avustralya'nın puan tabanlı göç sistemi, ülkenin ekonomisine katkıda bulunacak nitelikli bireyleri çekmek amacıyla tasarlanmış bir köşe taşıdır. Bu sistem altında, potansiyel göçmenler yaş, İngilizce dil yeterliliği, iş deneyimi, eğitim ve diğer kriterler gibi faktörlere göre değerlendirilir. Her faktör için puanlar tahsis edilir ve başvuru sahiplerinin çeşitli vize kategorilerine, örneğin nitelikli bağımsız vizelere veya eyalet tarafından aday gösterilen vizelere başvurmak için belirli bir toplam puanı elde etmeleri gerekir. Puan sistemi, göçmenlerin işgücü piyasası boşluklarını doldurmak ve Avustralya'nın toplum ve ekonomisine olumlu katkıda bulunmak için gereken beceri ve niteliklere sahip olduğundan emin olmayı amaçlar.


Bu inceleme, Avustralya'nın yaşlanan nüfusu gibi daha geniş sosyo-ekonomik hedefleri ele alırken, işgücündeki beceri gereksinimlerini karşılamayı ve puan testini daha etkili hale getirmeyi amaçlayan kritik tartışma noktalarını ele alır ve toplama sunar.


İncelenen ilk konu, puan testinin tasarımıdır. Bir puan testi ilk olarak 1979'da tanıtıldı ve mevcut puan sistemi, son değişikliklere rağmen (özellikle son dönemdeki eş puanlarıyla ilgili değişiklikler) 2012'den beri büyük ölçüde aynı kalmıştır. Ancak, 2012'den bu yana yaşadığımız dünya 2012'den çok farklı. Hangi kriterlerin dahil edileceği, çıkarılacağı veya ağırlıklarının ayarlanacağına dair sorular gündemdedir. Tartışmalar, minimum uygunluk gereksinimlerinin gözden geçirilip göçmen deneyiminin nasıl değerlendirileceğine kadar uzanır, yerel ve uluslararası geçmişler arasında ayrım yapar. Genel amaç, puan testini, Avustralya'nın mevcut ve gelecekteki işgücü talebi için temel olan becerileri belirlemek için akışkanlaştırmaktır.


Meslek listelerinin etkililiği vurgulanan önemli bir konudur. Bu listeler bir rehber olarak hizmet etse de, işgücü piyasası değişikliklerine yavaş tepki vermeleri, puan testine karmaşıklık ve belirsizlik ekler. Dahası, zorunlu bir iş teklifi gereksinimi olmaması, göçmenlerin işgücüne entegrasyonunu engelleyebilir ve becerileriyle uyuşmayan mesleklerde istihdam edilmelerine neden olabilir. Ayrıca, Avustralya'ya göç ettikten sonra ilgili işlerde gerekli beceri düzeylerine ulaşmada süregiden sorunlar vardır.


İncelenme, Avustralya'nın uzun vadeli beceri ihtiyaçlarını ustalıkla hedeflemeyi vurgular. Bu, sadece meslek listelerini iyileştirmekle kalmaz, aynı zamanda gelecekteki beceri taleplerini doğru bir şekilde tahmin etmeyi de içerir. Ayrıca, sistem daha genç göçmenlere daha iyi uyum sağlamalıdır, onların uzun vadeli ekonomik katkı potansiyellerini kabul ederek. Avustralya'nın büyük ölçüde yaşlanan bir nüfusu var ve buna uygun olarak, deneyimi takdir etmeye devam ederken gençliği de göz ardı etmemek önemlidir. Örneğin, rapor, Kanada'nın yaş tahsisinde daha incelikli bir yaklaşım benimsediğini, Avustralya'nın sistemine görülen önemli puan artışlarını önleyen bir kaydırma ölçeğiyle, kanıtlanmış en büyük sayıda puanı bu demografideki bireylere sunduğunu belirtmektedir. Bu karşılaştırmalar, Avustralya'nın puan testi sistemi için potansiyel reformlar konusunda değerli içgörüler sunar.


Hiçbir birey tek başına var olmaz; her biri bir aile ekosisteminin parçasıdır ve o birimdeki her üye, Avustralya'ya katkıda bulunabilecek bir değere sahiptir. Vize sahiplerinin partnerleri, puan testi çerçevesinde daha fazla tanınmayı hak eden belirleyici katkı sağlayıcıları olarak ortaya çıkar. Partnerlerin becerilerinin ve niteliklerinin değerlendirmesinin artırılması, onların işgücü piyasası üzerindeki etkisini artırabilir, göçmen nüfusu arasında ekonomik güçlenmeyi ve cinsiyet eşitliğini teşvik edebilir. Bu, önerilen değişikliklerin en heyecan verici yönlerinden biridir. Cinsiyet eşitliği düşüncelerinin puan testi incelemesine dahil edilmesiyle, politika yapıcılar Avustralya'nın göç politikalarında cinsiyet eşitliğini ilerletme konusundaki taahhütlerini gösterirler. Göçmen kadınların katkılarını tanıyan ve destekleyen hedeflenmiş reformlar aracılığıyla, puan testi, kapsayıcı büyümeyi ve toplumsal ilerlemeyi teşvik etmek için bir mekanizma haline gelir. Güçlü bir göçmen kadının kızı olarak, annemin Avustralya'ya yaptığı katkıyla gurur duyuyorum. Göçmen kadınların rolünü tanımaya ve değer vermeye devam etmek, Avustralya'yı daha güçlü kılacaktır


Partnerlerinin becerilerine ve niteliklerine daha fazla ağırlık vererek, puan testi, onların işgücü piyasası sonuçlarını iyileştirmeyi amaçlar. Bu yaklaşım, özellikle kadınların, değerli ancak kullanılmayan beceri ve deneyime sahip olabileceklerini kabul eder. Bu becerilerin kabul edilmesini teşvik ederek, puan testi, göçmen kadınlar arasında daha büyük ekonomik katılım ve ilerleme için olanaklar yaratmayı amaçlar.


Puan testi reformları için geçiş düzenlemeleri, mevcut vize başvuru sahipleri için adil ve belirsizliksiz bir ortam sağlamak ve revize edilmiş sisteme daha düzgün bir geçiş yapmayı kolaylaştırmak açısından kritik olarak kabul edilir. Puan testinin düzenli olarak gözden geçirilmesi, değişen ihtiyaçlara yanıt verme yeteneğini sürdürmek ve en son araştırma ve verileri içermek açısından savunulur.


Ev İçi İşler Bakanlığı, potansiyel reformlar için önerileri bilgilendirmek amacıyla çeşitli bakış açılarından yararlanmayı hedefleyerek inceleme süreci için halkın katkılarını talep ediyor. Yazılı katkılar, Avustralya'nın nitelikli göç politikasının gelecekteki seyrini şekillendirmede kilit bir rol oynayacaktır.


Ulusal, nitelikli göç ve işgücü piyasası dinamiklerinin karmaşık kesişimini navige ederken, puan testi sisteminin incelenmesi, sadece mevcut beceri ihtiyaçlarını karşılamakla kalmaz, aynı zamanda uzun vadeli ekonomik refah ve sosyal uyum için temel oluşturan daha çevik ve duyarlı bir göç çerçevesi oluşturma yolunda önemli bir adımdır, bunun içerisinde cinsiyet eşitliği de dahildir.


Hükümetin büyük hedeflerine ulaşılıp ulaşılamayacağını göreceğiz. Hala gidecek uzun bir yol var ancak değişikliklerin daha adil ve daha uyumlu bir sistemle sonuçlanacağını umuyorum. Kadın olarak, Avustralyalı olarak ve sonuç olarak bir dünya vatandaşı olarak, bu önemli konuda fikrimi dile getirebiliyor olmaktan gurur duyuyorum. Lütfen siz de sesinizi duyurun ve geri bildiriminizi şu bağlantı üzerinden sağlayarak katkıda bulunun: https://www.homeaffairs.gov.au/reports-and-publications/submissions-and-discussion-papers/review-of-the-points-test-discussion-paper/public-submissions#:~:text=The%20Government%20has%20now%20put,drive%20Australia's%20long%20term%20prosperity


Göç değerlendirmesi için lütfen bizimle iletişime geçin:

Avukat Ceren Güney +61 448 412 210 | +90 546 946 38 11

Kayıtlı Göç & Eğitim Danışmanı Feriha Güney MARN 0960690 +61 477 524 039




156 views0 comments

Comments


bottom of page