top of page
Writer's picturesydney779

Australian Visa: Nisan Bülteni göç güncellemeleri




ilk bültenime hoş geldiniz!

Avustralya'nın vize programında yaşanan pek çok değişiklik göz önüne alındığında, size aylık bir güncelleme sunmanın iyi bir fikir olacağını düşündüm. Bu doğrultuda, ilk bültenime hoş geldiniz!

- Av. Ceren Guney


GÜNCELLEME 1: GTE testinden GS testine geçiş

Öğrenci Vizelerinde beklenen değişiklik 2 yeni Bakanlık Yönergesi ile açıklandı

  • 106 sayılı yeni yönerge –23 Mart 2024’den sonra yapılan öğrenci vizelerini etkileyecek

  • 108 sayılı eski yönerge –23 Mart 2024 den önce yapılan başvuruları etkiliyor


Yapılan değişiklikte anahtar konu, vize değerlendirilmesi surecinde kararı önemli ölçüde etkileyen,  “gerçekten geçici olarak Avustralya'da kalmayı planlıyor” cümlesinin çıkarılmış olması. Yani, kısaca GTE olarak bilinen, öğrenci adayının Avustralya ya gerçekten geçici sure ile gelip gelmediğini sorgulayan kriter kaldırılmış yerine kısaca GS diye adlandırılan, öğrenci adayının gerçekten eğitim görmek için mi Avustralya’ya gelmek istediğini sorgulayan “Samimi Öğrenci” kriteri getirildi.


Peki Samimi Öğrenci Kriteri ne demek?

Avustralya’ya gelmenin amacının eğitim olması gerektiğini vurguluyor, öte yandan öğrencilerin Avustralya'da eğitimlerinin ardından kalıcı ikamet için meşru bir yol arayabileceklerini kabul etmek anlamına geliyor

Öğrenci adaylarının Avustralya’ya gerçekten eğitim amacıyla gelip, gelmedikleri dikkatle incelenecek, ama eğitim sonrası kalıcı göçmenlik için yol arayabilecekleri kabul edilecek

Yani, vize retlerinde, amacı Avustralya ya geçici olarak gelmek değil, gelip kalmak seklindeki klasik nedene dayanarak vize retleri verilemeyecek.


GTE tamamen ortadan kalktı mi? Hala bazı grupları etkileyecek mi?

Evet, bazı vize kategorisi sahipleri hala GTE kriterlerini sağlamaları gerekecek

  • Avustralya ya öğrenci vizesi ile gelecek olan 18 yas altındakilerin ebeveynlerinin başvurduğu vize olan “SC 590 Student Guardians” vize başvurusu yapanlar ile

  • 23 Mart 2024 öncesi öğrenci vizesi başvurusu yapmış olanlar GTE kriterlerini sağlamaları gerekiyor


Peki, Öğrenci Vizesine bağımlı olarak başvuruda bulunan eşler ve çocuklar için hangi kriterler geçerli?

Öğrenci Vizesine başvuran kişiye bağımlı olarak başvuran esler, çocuklar ve diğer yakınlar için de en önemli vize ret nedenlerinden biri “Avustralya’ya gerçekten geçici kalmak için gideceğine inanmıyoruz” seklindeydi. Artık bu vize ret nedeni olarak gösterilemeyecek. Çünkü bu kesimin karşılaması gereken kriter “genuine student dependent” oldukları, yani, Avustralya ya gerçekten geçici kalmak üzere gelip gelmedikleri değil, asil başvuranın gerçekten yakını olduklarını kanıtlamaları.


Oysa önceden, eş ve çocukların da Avustralya ya gerçekten geçici olarak geldiklerini kanıtlamak için mal varlığı, iş yeri belgeleri, varsa iş teklifi ve diğer çok sayıda belge vermemiz gerekiyordu. Şimdi, başvuran kişinin gerçekten eşi veya çocuğu olduğunu kanıtlamamız gerekecek.


Bu arada, finansal belgeler hala gerekli. Avustralya da geçimlerini sağlayacak ölçüde finansal belge gösterilmesi, değerlendirme notu 2 ve 3 olan okullara kayıt olanlarla, Türkiye’den başvuran tüm öğrenci yakınları için elbette hala gerekiyor. Fark, daha önce eşlerin de Avustralya da kısa sureli kalmaya gittiklerini kanıtlamak için, Türkiye de bu kişiye dönüşü çekici kılacak nedenlerin olduğunu çeşitli belgelerle kanıtlamamız gerekiyordu. Simdi bu ek belgelere gerek kalmayacak.


Bazı vizelerde öğrenci vizelerine geçişlerde daha dikkatli inceleme yapılacak

Bazı vizelerden öğrenci vizelerine geçişlerde daha dikkatli inceleme yapılacak, yani zorlaştırılacak. Bu vizeler şunlar;

  • Subclass 485

  • Tourist (subclasses 600, 601, 651)

  • Subclass 500 Student visa


İmkânsız olduğunu düşünmeyin lütfen, ancak bu vizelerden öğrenci vizesine geçmeyi planlıyorsanız, başvurunuzun çok daha dikkatli yapılması lazım.


408 Covid vizesinde veya Work and Holiday vizesinde olup öğrenci vizesine geçmek isteyenler, surecin kendileri için zorlaşıp zorlaşmayacağını merak ediyorlardı. Rahat olabilirsiniz, bu vizelerle ilgili yukarıda ki gibi bir açıklama yok.


Vize başvuru formunda öncekinden farklı olarak şu sorular yer alıyor:

  • Aile, toplum, istihdam ve ekonomik koşullarla bağları da dahil olmak üzere başvuranın mevcut koşullarının ayrıntılarını verin

  • Başvuru sahibinin, amaçlanan kursun gereklilikleri ve Avustralya'da eğitim görme ve yaşama konusundaki anlayışları da dahil olmak üzere, bu kursu neden Avustralya'da bu özel eğitim sağlayıcıyla okumak istediğini açıklayın.

  • Kursu tamamlamanın başvuru sahibine nasıl fayda sağlayacağını açıklayın

  • Başvuru sahibinin eklemek istediği diğer ilgili bilgilerin ayrıntılarını verin.

  • Başvuranın ilk varış tarihinden itibaren Avustralya'daki eğitim geçmişinin ayrıntılı bir açıklamasını sağlayın


Tüm Bunlar Ne anlama Geliyor?


Artık “Eğitim Hedefleri Beyanı” na gerek yok; bunun yerine forma bilgi eklemeniz ve destekleyici belgeleri yüklemeniz gerekiyor.


Öğrenci Vizesine başvuranın yakınlarının vize alması daha kolay olacak görünmekle birlikte, “yanlış nedenlerle” başvuruda bulunulması durumunda potansiyel reddedilme alanı mevcut.


Ekonomik gerekçelerle öğrenci vizelerini reddetmeye devam etmek için epey alan var.

Ancak, önce gerçekten eğitim almak, eğitim sonrasında Avustralya'da yeni bir hayata başlamak isteyen başvuru sahiplerini artık cezalandırmak yok.


GÜNCELLEME 2: Yeni "Skills in Demand" vizesi için kamu danışma süreci başlatıldı


Aralık 2023'te duyurulan yeni Göç Stratejisi kapsamında, Avustralya Hükümeti "Skills in Demand Vizesi" adında yeni bir vize kategorisi tanıttı.

 

Jobs & Skills Australia, iş piyasasını analiz etmek ve hangi işlerin Avustralya'da gereksinim duyulduğuna karar vermek için paydaşlarla görüşmeler yapmak üzere görevlendirildi. Şimdi, bir iş listesi taslağı hazırladılar.

 

Öne çıkanlar:

Avustralya Hükümeti, yapay zeka uzmanları, veri bilimcileri, genel uygulayıcılar ve kayıtlı hemşireler gibi bazı meslekleri taslak Ana Yetkinlik Meslek Listesi'ne (CSOL) dahil etti. Bunlar, Yenilenebilir Enerji Mühendisleri ve Dijital Pazarlama Stratejistleri ile birlikte gelecek ekonomik ve işgücü ihtiyaçlarını ele almayı, Avustralya'nın gelecekteki rekabetçiliğini ve sürdürülebilirliğini sağlamayı amaçlamaktadır.

  • Yükselen Teknoloji Roller: Yapay zeka uzmanları, blok zincir geliştiricileri ve veri bilimcilerinin dahil edilmesi, teknolojinin yenilik ve ekonomik rekabetçilik üzerindeki kritik etkisini vurgular.

  • Yeşil Ekonomi Meslekleri: Çevresel sürdürülebilirliğe olan bağlılığı yansıtarak, taslak Ana Yetkinlik Meslek Listesi (CSOL), yenilenebilir enerji, çevre mühendisliği ve sürdürülebilir tasarım gibi alanlarda işleri öne çıkarır.

  • Sağlık Sektörü Genişlemesi: Son küresel sağlık zorluklarının derslerini ele alarak, liste, tıbbi, zihinsel sağlık ve iyi oluş uzmanları da dahil olmak üzere geniş bir yelpazede sağlık rollerine vurgu yapar.

  • Dijital Ticaret Odaklı: Taslak Ana Yetkinlik Meslek Listesi (CSOL), dijital ticarete doğru kayma olgusunu kabul eder ve dijital pazarlama ve e-ticaret alanlarında uzmanlara olan ihtiyacı vurgular.


Bu liste şu anda web sitelerinde bulunmaktadır (https://submit.dese.gov.au/jfe/form/SV_5urEFv2tPIE6Hj0). Liste, 10 Mayıs 2024'e kadar halkın geri bildirimine açıktır. Sözünüzü dinletin ve Avustralya'nın geleceğini şekillendirmeye yardımcı olun!


GÜNCELLEME 3: Yurtdışı Öğrenciler İçin Eğitim Hizmetleri Yasası güncellendi


Mart 2024’te Yayınlanan Sağlayıcı Güncellemesi - ESOS belgesi, Avustralya Hükümeti’nin yeni göç düzenlemelerini ve Göçmenlik Bakanı’nın ESOS Yasası’nın 97. Maddesi uyarınca verdiği yetkileri içeriyor. Yeni düzenlemeler, eğitim sağlayıcılarını uluslararası öğrencilerin ve eğitim sağlayıcılarının bütünlüğünü korumak için belirli kriterler ve süreçler çerçevesinde değerlendirme altına alıyor. Bu düzenlemeler, GS sınavı ve ingilizce test skoru, ile birlikte 23 Mart 2024’te yürürlüğe girdi.


Ana hususlar şunlardır:

  • Göçmenlik Bakanı'nın bir okula askıya alma belgesi verirken dikkate aldığı faktörler, sağlayıcının son 12 aydaki göçmenlik sonuçlarına dayalı puanı gibi belirlenmiştir.

  • ESOS Yasası'nın 97. Maddesi uyarınca değerlendirilecek kriterler arasında, sahte belgeler nedeniyle reddedilen öğrenci vize başvurularının sayısı, vize koşulu ihlalleri ve yasadışı olarak Avustralya'da kalan öğrencilerin sayısı bulunmaktadır.

  • Askıya alma belgesi düşünülen sağlayıcılar, Askıya Alma Düşünme Bildirimi alacak ve bir karar verilmeden önce en az yedi gün yanıt verme fırsatına sahip olacaklar.

  • Askıya alma belgesi, sağlayıcının altı ay boyunca yeni uluslararası öğrenci almasını veya askı süresi boyunca bu faaliyeti sürdürmesini engelleyecektir.


GÜNCELLEME 4: Ingilizce gereksinimlerindeki değişiklikler


👉🏻Diploma veya Sertifika (Doğrudan Giriş): 5.5’ten 6’ya yükseltildi

👉🏻Diploma veya Sertifika (10 haftalık ELICOS): 5.5 yükseltildi

👉🏻Diploma veya Sertifika (20 haftalık ELICOS): 4.5’ten 5’e yükseltildi

👉🏻485: 6’dan 6.5’e yükseltildi


Onshore Applicants:

👉🏻Son 2 yılda Avustralya’da Sertifika 4 tamamladıysanız: İngilizce sonuçları sunma vize gereksinimi yok (Seviye 1, 2 ve 3 okulları için geçerlidir)

👉🏻Seviye 1 okulu başvurusu: İngilizce sonuçları sunma vize gereksinimi yoktur.


Australian visa

Eğer uzman yardımına ihtiyacınız varsa, lütfen iletişime geçiniz:

Avukat Ceren Guney: +61 448 412 210

Lisanslı Gocmen ve Egitim Danışmanı Feriha Guney MARN 0960690/QEAC C102: + 61 477 524 039

Ankara temsilcisi: +90 546 946 38 11

71 views0 comments

Kommentare


bottom of page